Komise doporučí zpřísnění kontrol u zájemců o unijní pas

23.01.2019
Euroskop, čtk

Komise dnes doporučí členským zemím, aby pečlivěji kontrolovaly, komu přesně v určitých případech prodávají své občanství. S výsledky mapování situace v tomto ohledu své kolegy seznámí komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Ta včera uvedla, že občanství nyní v EU za peníze nabízí tři země, řada dalších prodává povolení k pobytu.

„Myslíme si, že v dnešní situaci to může znamenat i určité bezpečnostní ohrožení. Státy prodávají něco, co patří celé Evropě,“ upozornila komisařka. Onou trojicí zemí je Malta, Kypr a Bulharsko. Zisk občanství v jedné z nich totiž znamená pro bohaté zahraniční investory, často z Ruska, značné výhody.

Pro země to znamená nemalý finanční příjem, Komise ale poukazuje na možné souvislosti s praním špinavých peněz, korupcí a daňovými úniky. Povolení k pobytu je za úplatu možné získat ve 20 státech bloku, včetně zemí jako je Velká Británie či Španělsko, upozornil včera list Financial Times.

Komise proto dne podle Jourové doporučí přísnější kontroly žadatelů tak, aby státy lépe věděly komu a za jakých podmínek občanství udělují. Těsnější spolupráce mezi zeměmi EU by měla pomoci tomu, aby do věci mohly případně promluvit i ostatní státy bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek