Řecký parlament začíná diskutovat o dohodě s Makedonií

23.01.2019
Euroskop, čtk

Řecký parlament dnes začal debatovat o loni uzavřené dohodě, která by měla ukončit dlouholetý diplomatický spor o název sousední Makedonie. Řecký a makedonský premiér se loni domluvili na kompromisu, přičemž Skopje souhlasilo s tím, že jako nové oficiální pojmenování státu bude používat název Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Řecká pravicová opozice a nacionalisté toto řešení odmítají, v parlamentu však nemají dostatek hlasů, aby dokázali ratifikaci zastavit.

Poslanci by o ratifikaci smlouvy měli hlasovat ve čtvrtek večer, časový harmonogram se však ještě může změnit. Listy Kathimerini a To Vima na svých zpravodajských serverech upozorňují, že hlasování se může zdržet, pokud se opozice rozhodne vyvolat hlasování o nedůvěře. Takový krok nevylučuje hlavní opoziční strana Nová demokracie (ND), která je nejhlasitějším kritikem dohody.

Opozice se domnívá, že dohoda uzavřená premiérem Alexisem Tsiprasem zrazuje řecké národní zájmy, protože sousední země bude ve svém názvu dál smět používat jméno Makedonie a její obyvatelé o sobě budou mluvit jako o Makedoncích.

Řečtí konzervativci přitom tvrdí, že toto jméno historicky náleží řecké provincii a jeho používání cizím státem je ohrožením řecké suverenity. V debatě předcházející hlasování proto podle řeckých médií zvolí zdržovací taktiku, jejíž součástí by mohl být i návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Pokud se tak stane, bude se o ratifikaci smlouvy hlasovat nejspíš až během víkendu nebo příští týden.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek