EU27 je připravena nahradit po brexitu britský podíl v EIB

29.01.2019
Euroskop, čtk

Ostatní státy EU jsou připraveny po brexitu nahradit výpadek britského podílu ve financování Evropské investiční banky (EIB). Novinářům to dnes řekl prezident EIB Werner Hoyer. Rumunsko a Polsko – a možná také Lucembursko – podle něj plánují svůj podíl v bance dokonce navýšit tak, aby lépe odrážel jejich postavení v evropském hospodářství. Brexit jako takový je ale podle Hoyera „hrozný“ – pro EU i pro Británii.

„Naše postavení na trhu zatím nebylo pravděpodobným odchodem Británie ovlivněno. Je to proto, že akcionáři dali jasně najevo, že nechtějí, aby byla evropská banka poškozena rozhodnutím jedné členské země z unie odejít,“ upozornil Hoyer. Proto jsou státy podle něj připraveny převzít a dorovnat stávající britský podíl v bance.

Odchod Británie znamená, že EIB přijde o kapitál ve výši 39 mld. eur (997 mld. Kč), z toho 3,5 mld. eur představuje vložený kapitál, zbylá část je splatná na požádání. Vložený kapitál přitom banka podle svého prezidenta nahradí z vlastních rezerv, které má k dispozici.

Už domluvené změny podle Hoyera nastanou ve chvíli, kdy brexit skutečně nastane. Nyní ovšem vůbec není jasné, kdy a za jakých podmínek to bude, připomněl prezident banky.

Současný britský podíl

„Brexit je hrozný. Pro nás také, i když méně než pro britské občany,“ upozornil šéf EIB. Banka podle něj přijde o významného člena, který v ní nyní drží okolo 16 % podílu.

EIB má také v Británii stále řadu významných aktivit, především v oblastech jako jsou inovativní řešení, výzkum a technologie nebo inteligentní infrastruktura.

„Litujeme toho, Británie nám bude chybět,“ podotkl Hoyer. Na britské straně navíc chybí velká a silná rozvojová banka, která by roli a financování EIB nahradila. „S otevřenýma očima se řítíme do situace, v níž obě strany prohrávají,“ dodal.

Působení Evropské investiční banky

Evropská investiční banka, která byla založena v roce 1958, používá kapitál vyčleněný zeměmi EU k poskytování výhodně úročených úvěrů převážně na velké infrastrukturní projekty, nyní se ale soustřeďuje také na podporu inovací a projekty související s ochranu klimatu.

Akcionáři jsou všechny členské země Unie, k největším patří spolu s Německem, Francií a Itálií právě Británie. Správní radu tvoří zástupci členských zemí, do brexitu tedy 28 států, a jeden člen jmenovaný Evropskou komisí.

EIB v loňském roce více než 64 mld. eur (asi 1,65 bilionu Kč) podpořila investice v EU i ve světě přesahující 230 mld. eur (téměř šest bilionů Kč), uvedla dnes banka. Podle Hoyera chce EIB v podobném rozsahu působit také v příštím roce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek