Mayová má o dění kolem brexitu telefonicky hovořit s Tuskem

30.01.2019
Euroskop, čtk

Série politických jednání a prohlášení na téma brexitu se dnes čeká především v Londýně a v Bruselu. Britská premiérka včera s podporou britského parlamentu dala najevo, že chce s Evropskou unií vyjednat změnu jednoho z klíčových ustanovení už dříve odsouhlasené dohody o podmínkách odchodu Spojeného království z evropského bloku. Theresa Mayová se o to hodlá pokusit navzdory tomu, že podle Bruselu je dohoda vyváženým kompromisem, o kterém dál vyjednávat nelze.

Problémem je z pohledu Londýna takzvaná irská pojistka, která má zajistit, že na pozemní hranici mezi Irskem a Severním Irskem nebude kvůli brexitu zaveden klasický pohraniční režim. Mnozí britští poslanci ovšem v dosavadní podobě pojistky vidí past, která má Británii udržet připoutanou k unijním strukturám i v budoucnosti.

Podle britských médií bude dnes Mayová telefonicky hovořit s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a brexitové problematice se nepochybně nevyhne ani při tradičních středečních interpelacích v Dolní sněmovně.

V Bruselu se má o nejnovějším vývoji mluvit na zasedání Evropského parlamentu, kde je mimo jiné ohlášeno vystoupení šéfa unijního vyjednávacího týmu pro brexit Michela Barniera.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek