Komise zemím představila další návrhy pro případ tvrdého brexitu

30.01.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes předložila členským zemím EU další soubor nouzových opatření, kterými se unie chystá na možný odchod Británie ze společenství bez dohody. Sada jednostranných opatření se týká například programu studentských výměn Erasmus+, pravidel koordinace sociálního zabezpečení, ale také letošního unijního rozpočtu.

Komise přitom předpokládá, že Londýn i při brexitu bez dohody dodrží po 29. březnu, kdy má Británie odejít, závazky plynoucí z rozpočtu pro rok 2019 a akceptuje nezbytné kontroly a audity.

Unie bude – na základě dnešního návrhu – i po odchodu bez dohody schopna dostát svým vlastním závazkům a v plné výši poskytovat platby a příspěvky příjemcům v Británii.

Podle prvního místopředsedy komise Franse Timmermanse je dnešní sada jednostranných opatření konečným souborem kroků, které EK pro případ brexitu bez dohody připravila.

Návrhy ke studijním pobytům či sociálnímu zabezpečení

„Dnešní návrhy zajistí, že v případě scénáře bez dohody budou moci mladí lidé z EU a Británie, kteří se účastní programu Erasmus+, dokončit své pobyty bez přerušení,“ vysvětlil Timmermans. Podle údajů komise by k 30. březnu mělo být v Británii v rámci programu asi 30.000 lidí, naopak přibližně 7000 britských občanů je jeho součástí v některé z 27 ostatních zemí unie.

Dalším dnešním návrhem chce komise zajistit, aby byly také v případě scénáře bez dohody zachovány nároky těch osob, které před brexitem využily svého práva na volný pohyb a vznikly jim určité nároky na základě doby pojištění či zaměstnání, včetně samostatně výdělečně činnosti nebo pobytu v Británii před jeho vystoupením. Jde například o započítávání práce v Británii do nároku na důchod v jiných zemích unie a podobně.

Navrhované nařízení zajišťuje, aby členské státy i nadále uplatňovaly hlavní zásady koordinace sociálního zabezpečení EU, zejména zásady rovnosti zacházení, shodného nakládání s dávkami a sčítání dob pojištění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek