Země EU se shodly na pravidlech pro přeshraniční fúze společností

30.01.2019
Euroskop, čtk

Členské země EU se shodly na své představě nových pravidel, která by měla usnadnit přeshraniční spojování, přeměny a rozdělování firem v unii. O dohodě na úrovni velvyslanců, která nyní rumunskému předsednictví umožní zahájit jednání o finální podobě směrnice s europarlamentem, informovala v tiskové zprávě Rada EU.

S návrhem přišla Komise loni v dubnu. Zdůraznila tehdy, že stávající pravidla se mezi jednotlivými členskými státy výrazně liší a často pro firmy představují zcela nepřiměřenou administrativní zátěž při nízké ochraně zaměstnanců i věřitelů či akcionářů. Sjednocením pravidel Komise předpokládala pro každou podobnou operaci úsporu mezi 12 až 19 tisíci eury (309 až asi 490 tisíc korun).

Nová pravidla stanovují postupy, které mají chránit zákonnost přeshraničních operací a zajistit zároveň, že zaměstnanci, společníci i akcionáři dostanou včas odpovídající informace o předpokládaných dopadech. Soubor ochranných opatření má chránit nejen zaměstnance, společníky či akcionáře, ale také věřitele dotčených firem.

Směrnice také podporuje používání internetových digitálních nástrojů a výměnu příslušných dat mezi digitálně propojenými obchodními rejstříky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek