Mayová dnes navštíví Severní Irsko, bude mluvit o brexitu

05.02.2019
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes navštíví Severní Irsko, kde pronese projev na téma plánovaného odchodu Británie z Evropské unie. Právě hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou je aktuálně největším jablkem sváru na cestě k brexitu. Británie by měla EU opustit 29. března.

Očekává se, že Mayová zdůrazní odhodlání své vlády zamezit obnovení přísného režimu na hranici mezi Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, a Irskou republikou, která zůstane po brexitu součástí Evropské unie.

Poté, co poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu v lednu odmítli brexitovou dohodu, kterou vláda vyjednala v Bruselu, dostala Mayová od zákonodárců mandát, aby se pokusila spornou takzvanou irskou pojistku v dokumentu nahradit „alternativními ujednáními“. Řada britských poslanců vidí v pojistce riziko, že Británie i po brexitu zůstane připoutána k unijním strukturám. EU ovšem na pojistce, jejíž spuštění označuje za krajní řešení, trvá a jednání o odchodu Británie ze společenství znovu otevírat odmítá.

Mayová se má v Severním Irsku dnes setkat také se zástupci místních podnikatelů. Zda navštíví i hranici s Irskou republikou, zatím jasné není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek