Mayová jedná v Bruselu o irské pojistce

07.02.2019
Euroskop, čtk

Další kolo sledovaných rozhovorů kolem brexitu čeká dnes britskou premiérku Theresu Mayovou v Bruselu. Své unijní partnery se pokusí přesvědčit k souhlasu se změnami týkajícími se takzvané irské pojistky v už předjednaném textu dohody o vystoupení země z EU. Snadné to mít nebude, zástupci EU i 27 ostatních členských zemí už řadu dní opakují to samé – text smlouvy novému vyjednávání otevřený není.

Naposledy to potvrdili ve středu šéf Evropské rady Donald Tusk i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po schůzce s irským ministerským předsedou Leem Varadkarem. Unie dává jednoznačně najevo, že Dublin není v otázce hranic sám.

Britská premiérka se však musí přinejmenším pokusit splnit úkol, který dostala od vlastního parlamentu. Poslanci v Londýně v lednu text dohody jednoznačně odmítli a žádají nahrazení nynější pojistky, která by teoreticky mohla Británii udržet v evropském celním prostoru, blíže nejasným „alternativním řešením“.

Z Bruselu opakovaně zní slova o tom, že pojistka je sice potřeba, ale ideálně by neměla být nikdy spuštěna, a že o alternativě je možné jednat až v debatách o podobě budoucího uspořádání vzájemných vztahů. Zároveň je ale zřejmě, že 27 členských zemí i unijní instituce stále vážněji berou možnost, že Británie v důsledku nynějšího patu kolem smlouvy nakonec z EU odejde 29. března bez toho, že by takový krok upravovala vzájemná smlouva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek