Paříž čeká sociální rebelii

01.09.2005
Francouzský premiér Dominique de Villepin, který za týden odškrtne svých prvních sto dnů ve funkci, se připravuje po návratu z dovolené na podzimní protesty francouzských odborářů.

Francouzský premiér Dominique de Villepin, který za týden odškrtne svých prvních sto dnů ve funkci, se připravuje po návratu z dovolené na podzimní protesty francouzských odborářů. Předpokládá se, že půjde o nejrazantnější sociální bouře za uplynulou dekádu.
Situace není pro pravicovou vládu příznivá. Ceny ropy stoupají, odbory se tváří neústupně, víra Francouzů v politickou reprezentaci uvadá. Většina potřebných reforem zemi teprve čeká.
„Všechny vnější podmínky jsou nastaveny směrem k mohutné sociální rebelii,“ míní francouzský komentátor Gerard Mermet.

Přesto jsou tu i nadějné zprávy. Míra nezaměstnanosti klesla v červenci překvapivě na 9,9 procenta. Poprvé po dvou letech se tak nezaměstnanost v druhé největší ekonomice eurozóny dostala pod deset procent. V meziročním srovnání se počet nezaměstnaných snížil o 0,3 procenta. „To nejhorší je za námi,“ komentoval statistiky ministr financí Thierry Breton v rozhovoru pro stanici Europe 1. Doufá, že letošní růst se bude pohybovat v předpokládaném rozmezí jednoho a půl až dvou procent.
Vláda by ráda sledovala další příznivá čísla. Potvrdilo by se, že opatření ke zvýšení zaměstnanosti, která zavedla počátkem srpna, přinášejí výsledky. De Villepinův kabinet usnadnil především propouštění u menších firem. To by mělo zpružnit pracovní trh.

Ekonomové se vyjadřují k novým číslům opatrněji. „Je to nepatrný výkyv, který neodráží skutečný stav ekonomiky,“ citovala agentura Reuters Marka Touatiho, analytika Natexis Banques Populaires. Touati zmiňuje technické a sezónní vlivy, které mohly pokles umožnit. „Velký počet lidí odešel do důchodu, mnoho lidí opustilo seznam nezaměstnaných z administrativních důvodů, mnoho mladých lidí získalo sezónní zaměstnání.“
Navíc: mnozí experti připomínají, že míra nezaměstnanosti stále vysoce převyšuje unijní průměr 8,7 procenta. Předpokládaný až dvouprocentní růst pokládají za nedostatečný. Emmanuel Ferry ze společnosti Exane soudí, že ke snížení nezaměstnanosti by měla ekonomika růst nejméně v rozmezí dvou až dvou a půl procenta.

Snížení míry nezaměstnanosti – jakkoli zpochybňované – je přesto pro Paříž povzbuzením. Nevypovídá zatím příliš o úspěchu vlády při vytváření nových míst, přesto může pomoci ztlumit nespokojenost Francouzů.
Odboráři už nyní prohlašují, že se nenechají ukonejšit vládními sliby. „Možná jsme se nedočkali olympiády v Paříži, ale už nyní mohu slíbit, že počínaje letošním zářím si užijeme hodně honiček v ulicích,“ vyhrožuje Bernard Thibault, šéf s komunisty spřízněných odborů CGT. Kabinet nebere výhrůžky na lehkou váhu. V živé paměti jsou ještě poměrně vlažné pokusy o ekonomické reformy z roku 1995, které tehdy smetla – spolu s premiérem Alainem Juppém – vlna tvrdých sociálních protestů.

Sdílet tento příspěvek