Vyjednavači o brexitu budou pokračovat v diskuzích o dohodě

11.02.2019
Euroskop, čtk

K debatě o brexitové dohodě se dnes sejdou britský ministr pro brexit Stephen Barclay a vyjednávač Evropské unie Michel Barnier. Britská premiérka Theresa Mayová si od dalšího jednání slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí k souhlasu s ujednáním. EU však dala opakovaně najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje ale úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Mayová před týdnem navštívila Brusel, kde se setkala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, šéfem Evropského parlamentu (EP) Antoniem Tajanim a s koordinátorem EP pro brexit Guyem Verhofstadtem. Unijní představitelé tehdy zopakovali, že podmínky dohody se již měnit nebudou.

Hlavním sporným bodem v brexitové dohodě je takzvaná irská pojistka, která má zabránit vzniku hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem. EU a také Británie si udržení režimu bez hraničních kontrol přejí, ale řada britských poslanců kritizuje podmínky pojistky, neboť v nich vidí riziko dlouhodobého připoutání Spojeného království k unijním strukturám.

Británie chce z EU odejít 29. března. Pokud ale parlament brexitovou dohodu neschválí, hrozí neřízené vystoupení z evropského bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek