Britské firmy kvůli brexitu zvýšily investice v unijních zemích

12.02.2019
Euroskop, čtk

Schválení odchodu Británie z Evropské unie v referendu z června 2016 přimělo britské podniky ke zvyšování investic v ostatních členských zemích EU, a to zřejmě na úkor domácích investic. Vyplývá to ze studie Centra pro ekonomickou výkonnost (CEP), které je součástí Londýnské ekonomické školy (LSE).

„Britská vláda doufá, že brexit učiní ze Spojeného království lepší místo k podnikání. Nová čísla CEP však ukazují, že se děje opak. Britské firmy hlasují svými penězi a umísťují nové investice do zbytku EU,“ píše centrum ve své zprávě.

Výsledek referenda podle studie vedl od poloviny roku 2016 do září 2018 k nárůstu počtu nových přímých zahraničních investic britských firem ve zbytku EU o 12 %. Tento nárůst odpovídá částce 8,3 mld. liber (245 mld. Kč).

„V rozsahu, v kterém by jinak tyto zvýšené investice byly umístěny doma, to představuje ztrátu investic pro Británii,“ upozorňuje CEP.

Brexit vede k odlivu investic

Studie podle centra podporuje názor, že britské firmy přesouvají aktivity do EU, protože očekávají, že brexit vytvoří překážky pro obchod a migraci, čímž sníží atraktivitu Británie pro podnikání. „Naše výsledky ukazují, že brexit již způsobil odliv investic z Británie v hodnotě přes osm miliard liber,“ uvedl Holger Breinlich, který je jedním z autorů studie. „Tento odliv pravděpodobně výrazně zrychlí v případě brexitu bez dohody,“ dodal.

Za nárůstem objemu investic britských firem v EU stál podle studie výhradně sektor služeb, zatímco investice britských zpracovatelských podniků v EU brexit neovlivnil. „To naznačuje, že firmy očekávají, že brexit zvýší obchodní bariéry výrazněji u služeb než u výroby,“ píše se ve zprávě.

Studie rovněž tvrdí, že počet nových přímých zahraničních investic směřujících z EU do Británie klesl o 11 %. „Data ukazují, že brexit učinil z Británie méně atraktivní místo pro investice,“ uvedl další z autorů studie Thomas Sampson. „Nižší investice škodí ekonomice a znamenají, že britští pracovníci budou postrádat nové pracovní příležitosti,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek