Vyjednavači EU a Británie se dohodli na další schůzce k brexitu

12.02.2019
Euroskop, čtk

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay a vyjednavač Evropské unie Michel Barnier se na včerejším setkání dohodli, že se v nadcházejících dnech opět sejdou. Oznámil to podle agentury Reuters tiskový úřad britské vlády. Jednání, které se týkalo brexitové dohody, označil Londýn za konstruktivní.

„Diskutovali o dalších krocích týkajících se vystoupení Spojeného království z Evropské unie a zjišťovali, zda lze najít cestu, která by byla přijatelná pro britský parlament a Evropskou unii,“ uvedl tiskový úřad britské vlády.

Britská premiérka Theresa Mayová si od dalšího vyjednání slibuje změny v brexitové dohodě, které britský parlament přesvědčí k souhlasu s ujednáním. EU však dala opakovaně najevo, že podmínky dohody měnit nebude, nevylučuje ale úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Barnier na tiskové konferenci před setkáním s Barclaym řekl, že na dohodu před 29. březnem, kdy Británie opustí evropský blok, zbývá extrémně málo času. Po schůzce prohlásil, že EU znovu otevírat brexitovou dohodu nebude, ale že se svým britským partnerem bude v nadcházejících dnech nadále jednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek