Země EU se liší v názorech na návrh hlasovat o daních většinově

12.02.2019
Euroskop, čtk

Země Evropské unie mají velmi rozdílné pohledy na nedávný návrh Evropské komise (EK) začít v EU postupně o daňových otázkách rozhodovat ve většinovém hlasování místo nyní používaného principu jednomyslné shody. Řada z nich, včetně České republiky, představu jednoznačně odmítá. Po schůzce s kolegy z dalších zemí bloku, kde poprvé o nápadu diskutovali, na to dnes upozornila česká ministryně financí Alena Schillerová.

„Je důležité připomenout, že to je jen tedy Evropská rada, tedy summit EU, kdo se může chopit iniciativy a změnit pravidla hlasování stanovená smlouvami,“ upozornil po schůzce ministr financí předsednického Rumunska Eugen Teodorovici. Mnoho zemí dnes podle něj dalo najevo, že suverenita v daňové oblasti je pro ně velmi významná.

„Doufám, že ten návrh se nedostane na pořad dne. Dnes jsem aktivně vystoupila – a se mnou celá řada dalších států – s odmítavým stanoviskem,“ potvrdila českým novinářům také Schillerová.

Daňové otázky jsou podle ní vysoce politické, souvisejí s výběrem daní i se státním rozpočtem. „Prostě musí být o nich rozhodováno jednomyslně. Věnujme raději energii debatám nad daňovými otázkami než debatám nad změnou systému,“ prohlásila.

Komisní návrh ve prospěch akceschopnosti

Evropská komise s plánem přišla v polovině ledna. Od několikafázového přechodu k rozhodování kvalifikovanou většinou si slibuje větší akceschopnost unie například v boji s daňovými úniky či podvody na daních. Podle Teodoroviciho ale dnes země namítaly, že v určitých konkrétních případech potřeba jednomyslnosti rozhodování nijak nezpomalovala.

Zatímco nyní je potřeba souhlas všech států, kvalifikovaná většina znamená v současnosti potřebu souhlasu 16 zemí bloku, které dohromady reprezentují 65 procent obyvatel EU. Je to nejčastěji používaný způsob rozhodování v Radě EU, kde spolu o návrzích nových unijních pravidel rozhodují členské státy bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek