Conte: EU nesmí odkládat společnou migrační politiku

13.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie nesmí dál odkládat vytvoření společné migrační politiky, neboť migrace vyžaduje systematické a nikoli nouzová řešení. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to v úterý řekl italský premiér Giuseppe Conte. Součástí řešení migrační otázky musí být podle něj i větší zájem o Afriku a větší investice v ní. Conte ve své řeči kritizoval také údajné odcizení mezi občany a bruselskými politiky.

Conte ve své vizi o budoucnosti Evropské unie vyzval ke koncepčnímu řešení migrační otázky a kritizoval země evropské osmadvacítky, které nejsou ochotny být v migrační krizi solidární. Konkrétně žádnou nejmenoval. Vyzval rovněž k rozhodnému boji proti pašerákům lidí, kteří organizují cesty migrantů ze severní Afriky do jižní Evropy. Migrační otázka se podle Conteho dá vyřešit jen ve spolupráci s Afrikou.

Stěžejním úkolem je nyní podle Conteho přiblížit Evropskou unii, která „ztratila hnací sílu“, opět občanům, naslouchat lidem a učinit z EU „projekt pro lid“. Bruselští politici podle něj „ztratili s lidem kontakt“. „Mezi Bruselem a zbytkem Evropy vznikla propast,“ řekl předseda italské vlády, kterou tvoří protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) Lugiho di Maia a protiimigrační strana Liga Mattea Salviniho.

Conte vyzval také k tomu, aby EU posílila svou pozici globálního hráče a mluvila jednotným hlasem. Vyslovil se pro zachování úzké spolupráce se Spojenými státy i s Británií po brexitu. Do řešení mezinárodních problémů by podle něj mělo být zahrnuto i Rusko a Čína. Evropská unie by měla podle předsedy italské vlády posílit i spolupráci v obraně. Společná obrana přitom nemá být protipólem, ale doplňkem Severoatlantické aliance.

V hospodářské oblasti Conte kritizoval přílišné soustředění na úspory. „Nesmíme se ve jménu politiky úspor vzdát růstu,“ zdůraznil Conte. Právě úsporné programy, které vznikly v reakci na hospodářskou krizi, vedly podle něj k odcizení EU a jejích občanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek