EP bude hlasovat o snížení poplatků za přeshraniční platby

14.02.2019
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes na závěr svého plenárního zasedání ve Štrasburku hlasovat o návrhu na snížení poplatků za přeshraniční platby a konverzi měny či o zřízení mechanismu na prověřování vlivu přímých zahraničních investic na strategické sektory EU.

Návrh, který se týká přeshraničních plateb, by měl ukončit diskriminaci uživatelů platebních služeb v zemích Evropské unie, které nejsou součástí eurozóny, tedy i České republiky. Lidé v zemích mimo eurozónu totiž nyní platí za přeshraniční platby podle některých europoslanců nepřiměřeně vysoké poplatky.

Cílem dalšího nařízení, o kterém budou dnes europoslanci hlasovat, je prověřit, zda přímé zahraniční investice směřující do EU nemohou ohrožovat její strategické zájmy. Mechanismus by měl chránit klíčová odvětví, jako je vodní hospodářství, doprava či komunikace.

Kromě těchto dvou hlasování budou poslanci Evropského parlamentu dnes například i debatovat o ochraně zvířat během přepravy po EU i mimo ni, o rozvoji celní unie EU či o případech porušování lidských práv ve světě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek