Předsednictví se s EP předběžně dohodlo na agentuře práce EU

14.02.2019
Euroskop, čtk

Rumunské předsednictví EU a Evropský parlament dnes dosáhly předběžné dohody o nařízení, jímž se zřizuje Evropský orgán pro pracovní záležitosti (ELA). Dokument nyní musejí potvrdit zástupci členských států. Informovala na svém webu Rada EU.

Nový orgán má podporovat členské země při provádění právních předpisů EU v oblastech mobility pracovních sil v rámci unie a koordinace systémů sociálního zabezpečení. Bude rovněž poskytovat informace zaměstnancům a zaměstnavatelům o složitých aspektech přeshraniční mobility pracovních sil, uvádí se informaci Rady EU.

„Tato dohoda je dalším významným krokem k zajištění dobře fungujícího trhu práce v EU. ELA bude poskytovat zásadní pomoc vnitrostátním správním orgánům při provádění příslušných právních předpisů unie,“ uvedl v souvislosti s dosaženou dohodou rumunský ministr práce Marius-Constantin Budai. Dodal přitom, že účast členských států na činnostech ELA bude dobrovolná.

Ne všem se myšlenka vytvoření nové unijní agentury pro pracovní záležitosti zalíbila. Český Senát ji například loni v květnu označil za další zbytečnou byrokratickou instituci. Nynější předseda Senátu Jaroslav Kubera tehdy ELA prohlásil za „úplnou blbost“.

Předpokládané fungování agentury

Hlavní činnosti ELA jsou charakterizovány ve čtyřech bodech. Jedním je usnadňování přístupu zaměstnanců, zaměstnavatelů a vnitrostátních správních orgánů k informacím o právech a povinnostech v případě přeshraniční mobility.

Další oblastí působení agentury pro pracovní záležitosti je podpora koordinace mezi členskými státy při přeshraničním prosazování příslušných právních předpisů unie, včetně usnadňování vzájemně sladěných a společných inspekcí.

Další dvě sféry činnosti orgánu se budou týkat spolupráce mezi členskými státy při potírání černého trhu práce a podpory úřadů členských států při hledání řešení v případě přeshraničních sporů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek