Rada COMPET projedná akční plán o umělé inteligenci

18.02.2019
Úřad vlády, Euroskop

V pondělí a úterý 18. a 19. února se v Bruselu uskuteční jednání Rady pro konkurenceschopnost. Během pondělního jednání ve formaci vnitřní trh a průmysl se delegace budou zabývat umělou inteligencí, budováním udržitelné ekonomiky a na popud ČR také reformou notifikační směrnice v rámci volného trhu služeb. Úterní jednání ve formaci výzkum se bude zabývat zejména nastavením programu Horizont Evropa. První den delegaci ČR povede náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl, druhý velvyslanec Stálého zastoupení Jaroslav Zajíček.

Na programu jednání ve formaci vnitřního trhu a průmyslu nejsou žádné legislativní body. V nelegislativní části proběhne tradiční výměna názorů v rámci prověrky konkurenceschopnosti na téma integrace hodnotových řetězců. Následně budou ministři diskutovat o dopadech umělé inteligence na unijní průmysl. Zároveň budou přijaty závěry Rady ke koordinovanému plánu EU v oblasti umělé inteligence. Delegace povedou politickou rozpravu ke sdělení Evropské komise k dlouhodobé strategii EU v oblasti klimatu, zejména z pohledu konkurenceschopnosti průmyslu. Dále proběhne pravidelná výměna názorů v rámci procesu Evropského semestru.

V části jiné záležitosti představí předsednictví a delegace členských států informace o aktuálně projednávaných legislativních návrzích. Česká republika by měla v této části ostatní delegace informovat o kompromisním návrhu skupiny členských států k reformě notifikační procedury dle směrnice o službách. Odblokování tohoto návrhu Česká republika vnímá jako zásadní krok směrem k dokončení jednotného trhu v oblasti služeb, neboť upravuje stávající neadekvátní praxi, kdy státy o přijetí opatření zamezujících vstupu podnikatelů z jiných členských států na svůj trh informovaly Evropskou komisi pouze nesystematicky.

Hlavním tématem úterního setkání Rady ve formátu výzkum je zpráva o pokroku k rozhodnutí o specifickém programu, kterým se implementuje rámcový program Horizont Evropa. Delegace dále vyslechnou informace předsednictví o projednávání celého balíčku Horizont Evropa. Jednání ukončí vyslechnutím informací o stavu projednávání návrhu rozhodnutí k projektu ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek