Komise doufá, že brexit bude 29. března, Tusk připustil odklad

26.02.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března, řekla včera novinářům v Bruselu mluvčí EK po schůzce předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Egyptě. S Mayovou hovořil na okraj summitu EU s arabskými zeměmi v egyptském Šarm aš-Šajchu i šéf Evropské rady Donald Tusk, který označil odklad brexitu za rozumný, pokud britský parlament neschválí příslušnou dohodu.

Na dotaz novinářů stran možnosti odkladu brexitu Tusk podle deníku The Guardian odpověděl, že to vidí jako „rozumné řešení“, které je čím dál víc pravděpodobné s blížícím se 29. březnem. Nicméně dodal, že britská premiérka stále věří, že bude schopna odkladu zabránit. Tusk uvedl, že s Mayovou v Egyptě diskutoval o „legislativních a politických důsledcích“ možného odkladu brexitu.

Mayová stále věří ve schválení brexitové dohody

Také šéfka britské vlády včera na tiskové konferenci v Šarm aš-Šajchu zopakovala, že věří ve schválení dohody o brexitu poslanci. Znovu řekla, že odklad dohodu nezaručí. Totéž řekla podle agentury Bloomberg už ráno německé kancléřce Angele Merkelové, s níž hovořila o různých tématech, například i o situaci v Sýrii.

Mayová se v Egyptě také sešla s předsedou EK Junckerem. „Dohodli se na nutnosti uzavření pracovních jednání (Londýna a Bruselu) do summitu EU 21. března,“ řekla včera ke schůzce mluvčí EK. Uvedla také, že v úterý budou v Bruselu jednat britský ministr pro brexit Steve Barclay a generální prokurátor Geoffrey Cox s unijním vyjednávačem Michelem Barnierem. Mayová se snaží Unii přimět k úpravě dohody s EU, aby prošla v britském parlamentu. EU se ale k otevření jednání o textu dohody staví odmítavě.

Očekává Mayová změnu názoru poslanců pod hrozbou „hard brexit“?

Podle některých komentátorů Mayová ale hraje o čas s tím, že hrozba brexitu bez dohody přiměje britské poslance její dohodu s EU schválit. V neděli premiérka oznámila, že odloží hlasování o dohodě plánované na 27. února a že návrh dohody poslancům předloží nejpozději do 12. března, tedy pouhých 17 dní před očekávaným odchodem země z EU. Oznámení o odkladu vyvolalo kritiku labouristické opozice i podnikatelů, jimž vadí nejistota kolem odchodu země z EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek