Britští poslanci podpořili práva občanů i po brexitu bez dohody

28.02.2019
Euroskop, čtk

Britští poslanci včera v sérii hlasování o návrzích na další postup v brexitovém procesu podpořili požadavek, aby i v případě odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody byla zaručena práva občanů EU žijících v Británii a stejně tak práva britských občanů žijících v členských zemích bloku. Ministr pro brexit Stephen Barclay v reakci na poslanecký návrh už krátce před zahájením hlasovacího bloku oznámil, že vláda o to v nejbližších dnech oficiálně požádá EU.

Z předložených návrhů naopak neprošel ten od Skotské národní strany (SNP), který požadoval odmítnutí brexitu bez dohody za jakýchkoli okolností a nehledě na skutečný termín odchodu Spojeného království z EU. Britští poslanci přitom na konci ledna schválili jiný návrh o odmítnutí neřízeného vystoupení z Unie.

„Je významné, že parlament dnes hlasoval proti tomu, aby byl brexit bez dohody nadobro vyřazen ze hry. Opravdu ano,“ hodnotil na twitteru moderátor televize ITV Robert Peston skutečnost, že dodatek SNP neuspěl rozdílem 36 hlasů. „Ani by to nebylo závazné rozhodnutí. Takže ti, kdo říkají, že parlament by vždy hlasoval proti brexitu bez dohody, jsou zcela evidentně na omylu,“ dodal Peston.

Britská vláda musí o odklad brexitu požádat Unii

Poslanci naopak schválili návrh labouristické poslankyně Yvette Cooperové. Ten stanoví, že pokud parlament 14. března odhlasuje odklad brexitu, musí o toto opatření vláda požádat Unii a změnit v zákoně datum brexitu. Dodatek v zásadě opakuje to, co v úterý poslancům slíbila premiérka Theresa Mayová.

Návrh týkající se práv občanů, o němž se nakonec formálně nehlasovalo, protože získal všeobecnou podporu, předložil konzervativní poslanec Alberto Costa. Text vyzývá kabinet, aby bez ohledu na další vývoj brexitového procesu „při nejbližší příležitosti“ usiloval o domluvu s Unií, že bude platit ta část dojednané brexitové dohody, která se týká ochrany práv občanů EU žijících v Británii a naopak.

Ustanovení o ochraně práv občanů by měla platit v každém případě

Costa včera kvůli svému návrhu přišel o místo ve vládě, v níž zastával jednu z nižších pozic. Oficiálním zdůvodněním úřadu premiérky bylo, že podle obvyklé praxe nemohou členové vlády přicházet s pozměňovacími návrhy k vládním usnesením.

Costův návrh, podobně jako další, o nichž včera poslanci hlasovali, byl z formálního hlediska pozměňovacím návrhem k vládnímu usnesení o úterním prohlášení premiérky Mayové ke členům Dolní sněmovny. Předsedkyně vlády tehdy poprvé připustila, že Londýn může požádat o odklad brexitu.

Odklad brexitu? Podle Mayové jen při odmítnutí dohody i tvrdého brexitu

Podle premiérky se tak ale má stát jen v případě, že britští zákonodárci při hlasování odmítnou podpořit vyjednanou dohodu o podmínkách odchodu z Unie i možnost, že Británie 29. března EU opustí bez jakékoli dohody. Usnesení samotné včera sněmovnou prošlo hladce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek