Rumunské straně PSD hrozí v europarlamentu vyloučení z frakce

01.03.2019
Euroskop, čtk

Sociální demokraté v Evropském parlamentu hrozí vyloučením Sociálnědemokratické strany Rumunska (PSD) ze svých řad. Důvodem jsou rozsáhlé zásahy rumunské vlády, v jejímž čele PSD stojí, do nezávislosti soudnictví. Informovala o tom včera agentura APA.

Rumunská vláda v uplynulých dvou letech zákonnými a kádrovými opatřeními postupně omezuje nezávislost justice. Minulý týden schválila nouzovým dekretem nová pravidla, která podle kritiků soudnictví dál podřizují politické moci. Krok kritizovali kromě PES také hlava státu Klaus Iohannis, Evropská komise (EK), domácí opozice i řadoví občané.

Podle agentury APA, která se odvolává na prohlášení jedničky kandidátky rakouských sociálních demokratů (SPÖ) v evropských volbách Andrease Schiedera, dostala rumunská PSD na kongresu evropských sociálních demokratů v Madridu minulý víkend ultimátum. Podle něj musí tato svá legislativní opatření stáhnout, v opačném případě budou z evropské frakce vyloučeni. Konkrétní časový plán však prý zatím neexistuje. Rumunsko je v tomto pololetí předsednickou zemí EU.

Vyloučení z frakce se řešilo i v případech Fideszu a Smeru

Vyloučení z PES v minulosti hrozilo i slovenskému Směru-SD Roberta Fica, a to dokonce hned dvakrát. Poprvé v roce 2006, kdy Fico složil vládní koalici se Slovenskou národní stranou (SNS), což odporovalo tehdejším regulím frakce, které zapovídaly vytváření spojenectví s nacionalisty. Podruhé se v rámci PES debatovalo o vyloučení Směru-SD v roce 2015, neboť některým členům vadila Ficova žaloba na EU kvůli uprchlickým kvótám a také premiérovy kontroverzní výroky na adresu uprchlíků. V obou případech však slovenská strana své členství v PES uhájila.

Problémy s chováním některého ze svých členů z nových členských zemí EU neřeší pouze socialisté. Současně největší frakce v Evropském parlamentu (EP), evropští lidovci (EPP) již léta řeší, zda vyloučí maďarskou stranu Fidesz konzervativního premiéra Viktora Orbána. Dosud se však pro toto rozhodnutí nikdy nenašla potřebná většina, a to také z toho důvodu, že maďarská strana dodává evropským lidovcům důležité hlasy při hlasování v EP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek