Barnier: EU je připravena poskytnout záruky o trvání pojistky

04.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie je připravena Británii poskytnout další záruky o tom, že takzvaná irská pojistka v brexitové dohodě je zamýšlena pouze jako dočasné opatření. V rozhovoru v sobotním vydání německého deníku Die Welt to řekl hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Současná podoba pojistky je hlavní příčinou současné patové situace kolem britského odchodu z Unie.

„Víme, že v Británii panují jisté obavy, že pojistka by mohla Británii natrvalo držet připojenou k EU. Tak to ale není. A my jsme připraveni poskytnout další záruky, ujištění a vysvětlení o tom, že pojistka by měla být dočasná,“ uvedl Barnier.

Protokol o Irsku a Severním Irsku známý spíše jako irská pojistka je součástí „rozvodové“ dohody Británie s EU z toho důvodu, že si ani jedna strana nepřeje po brexitu obnovení hraničních kontrol mezi těmito územími. Opatření by začalo platit tehdy, pokud by během případného přechodného období po brexitu nebyla uzavřena obecná dohoda o budoucích vztazích, která by rovněž zajistila zachování volného režimu na irské hranici.

Britská premiérka Theresa Mayová na konci ledna kvůli výhradám dolní komory parlamentu ohlásila snahu vyjednat změny v podobě pojistky, EU však návrat k rozhovorům o znění „rozvodové“ dohody kategoricky odmítá. Britská strana se tak nyní podle komentátorů soustředí na kroky, které by mohly změnit interpretaci pojistky ze strany generálního prokurátora Geoffreyho Coxe. Ten v původní analýze brexitové dohody uváděl, že irská pojistka by teoreticky mohla platit libovolně dlouho.

Podle informací bruselského zpravodaje deníku The Guardian Daniela Boffeyho vyjednávání nepokračují optimálně. „Michel Barnier řekl velvyslancům unijních zemí, že nedošlo k žádnému pokroku. Britové dál omílají časový limit (pro platnost pojistky, pozn. ČTK) nebo mechanismus pro vypovězení a my jim stále říkáme, že to se zkrátka nestane,“ napsal Boffey o pohledu hlavního unijního vyjednavače na současnou situaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek