Výbor europarlamentu podpořil konec střídání času v roce 2021

05.03.2019
Euroskop, čtk

Výbor Evropského parlamentu pro dopravu a cestovní ruch se v pondělí vyslovil pro zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. O návrhu směrnice bude muset ještě hlasovat europarlament na plénu, informovala agentura DPA. Konec seřizování hodinek každého půl roku bude podmíněn i souhlasem členských států EU.

Ve výboru pro dopravu a cestovní ruch návrh na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021 podpořilo 23 poslanců, 11 bylo proti.

Evropská komise návrh na zrušení střídání času předložila loni na základě unijní konzultace, které se zúčastnilo 4,6 milionu obyvatel více než půlmiliardové Evropské unie. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich. Komise původně navrhovala ukončit střídání již letos, nenašla ale podporu u členských zemí.

Návrh směrnice počítá s tím, že jednotlivé členské státy samy určí, zda zachovají nastálo standardní či letní čas.

V čele iniciativy stojí český europoslanec

Iniciativu, jejímž cílem bylo právě zrušení střídání času, na podzim roku 2017 spustila skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou. Podle něj chce nyní europarlament zamezit chaosu, který by mohla vyvolat volnost členských států ve výběru času, jenž zachová.

„Navrhujeme zavedení koordinačního mechanismu, podle kterého státy musí nalézt co nejlepší řešení pro všechny. Každá země spolu s Evropskou komisí jmenuje svého zástupce a všichni společně budou hledat řešení, které bude nejlepší jak pro občany, tak i pro fungování vnitřního trhu,“ uvedl dnes v tiskové zprávě Svoboda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek