Londýn chce názor EU na práva občanů při brexitu bez dohody

06.03.2019
Euroskop, čtk

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay požádal Evropskou unii o stanovisko k návrhu britských poslanců, jenž počítá s garantováním práv občanů EU v Británii a naopak bez ohledu na to, zda se zemi podaří 29. března opustit blok s dohodou o podmínkách odchodu. Její součástí je právě záruka stejných práv pro občany EU v Británii a pro Brity v zemích EU po brexitu. Ratifikace dokumentu ale vázne kvůli odporu britského parlamentu.

Barclay podle agentury Reuters v dopise Unii připomněl, že Londýn již učinil „spravedlivou, komplexní a jednostrannou“ nabídku týkající se zaručení práv unijních občanů v Británii v případě brexitu bez dohody. Vláda podle něj také vítá žádost Evropské komise o stejně „velkorysý přístup“ vůči britským občanům adresovanou členským zemím. Londýn má nicméně obavy o zajištění zdravotní péče Britům v zemích Unie, dodal ministr.

Pokud by Spojené království odešlo 29. března z EU bez dohody, znamenalo by to, že by se jeho občané v členských zemích bloku ocitli ve stejném postavení jako cizinci ze zemí mimo Unii. Některé země, jako například Česká republika nebo Španělsko, již slíbily zaručit práva Britů i v případě brexitu bez dohody.

Mluvčí britské vlády již dříve připomněl, že premiérka Theresa Mayová se k zachování práv unijních občanů v Británii v případě takzvaného neřízeného brexitu zavázala už dříve. Ne všechny členské země unie se ale podle něj zachovaly stejně.

Britská Dolní sněmovna pak na konci února schválila poslanecký návrh vyzývající kabinet, aby bez ohledu na další vývoj brexitového procesu „při nejbližší příležitosti“ usiloval o domluvu s unií, že bude platit ta část dojednané brexitové dohody, která se týká ochrany práv občanů EU žijících v Británii a naopak. Ministr Barclay tehdy slíbil, že se na Brusel v této záležitosti obrátí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek