Jourová a Tajani: V politice je potřeba více žen

08.03.2019
Euroskop, čtk

Zastoupení žen v politice stále není vysoké. O rovné postavení žen by ale neměly bojovat jen ony, měla by to být i záležitost mužů. Shodli se na tom účastníci setkání, které se u příležitosti Mezinárodního dne žen, který připadá na 8. března, konalo ve čtvrtek v Evropském parlamentu (EP). Schůzky se zúčastnili europoslanci, poslanci národních parlamentů i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová a unijní ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

„Potřebujeme ženy v politice,“ uvedl hned na úvod předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. „Je třeba, abychom v našem úsilí pokračovali. Rovnosti nebylo dosaženo všude,“ dodal. „Jestliže budeme ve snaze o dosažení rovnosti žen a mužů pokračovat stejným tempem, dosáhneme genderové rovnosti za 102 let. Musíme to proto urychlit. A musí se do toho zapojit i muži,“ okomentoval pak současnou situaci místopředseda EP Dimitrios Papadimulis.

V roce 1979, kdy se uskutečnily první volby do Evropského parlamentu, bylo zvoleno 16,6 procenta žen. Čísla z letošního roku ukazují, že nyní je v europarlamentu 36,1 procenta žen. V národních parlamentech zemí EU je pak v průměru 30,2 procenta žen. Existují ale velké rozdíly mezi jednotlivými členskými státy, například ve Finsku mají mezi poslanci 76,9 procenta žen, velká účast žen je i v Chorvatsku a v Irsku (54,5 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku jsou Estonsko a Kypr (16,7 procenta) a Bulharsko (17,6 procenta). V České republice bylo v roce 2017 v parlamentních volbách zvoleno 22 procent žen.

Jak poznamenala eurokomisařka Věra Jourová, často slýchá hlasy, které říkají, že ženy chtějí bojovat a muže nahradit. „Tak to ale není. Chceme to jenom vyrovnat. Chceme spolupráci za spravedlivých podmínek,“ uvedla Jourová, která je eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen. Jak zmínila, stále více žen je ohroženo i v internetovém prostředí, jde o nejrůznější výhrůžky, násilí či zastrašování. „Slýchám to od mladých žen, ale i novinářek. Odrazuje je to od pokračování v jejich práci. To je trend, který musíme zastavit,“ dodala Jourová.

Pokud jde o další hrozby, eurokomisařka rovněž kritizovala provádění obřízky, tedy mrzačení ženských pohlavních orgánů. „Je třeba to trestat, nemůžeme to připustit. Když mi někdo říká, že je to součást jejich tradice, tak bych dotyčného nejraději zabila,“ pronesla s nadsázkou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek