Země EU odmítly seznam rizikových zemí kvůli praní peněz

08.03.2019
Euroskop, čtk

Všech 28 členských států Evropské unie ve čtvrtek podpořilo rozhodnutí odmítnout návrh Evropské komise vytvořit černou listinu 23 zemí s mezerami v pravidlech proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Navrhovaný seznam přitom zahrnoval země jako Saúdská Arábie, Panama a také čtyři území USA.

Rada Evropské unie ve svém čtvrtečním prohlášení uvedla, že navrhovaná listina nevznikla na základě transparentního procesu, jenž by dotyčné země podnítil k přijetí rázných opatření, a přitom respektoval jejich právo na vyjádření.

Evropská komise nyní bude muset předložit nový návrh rizikových třetích zemí. Cílem takového seznamu je ochránit finanční systém EU před riziky praní špinavých peněz a financování terorismu ze strany třetích zemí. Na jeho základě mají být banky a další finanční instituce obezřetnější a provádět dodatečné kontroly u transakcí, v nichž figurují vysoce rizikové třetí země.

Na dosud navrhovaném seznamu bylo celkem 23 zemí včetně Saúdské Arábie, Pákistánu, Severní Koreje či Amerických Panenských ostrovů. Soupis představila 13. února komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, sestaven byl po podrobné analýze ze širší skupiny 54 zemí. Věc vzbudila značnou nevoli v Saúdské Arábii i v USA.

Komisí navržený seznam není identický s takzvanou černou listinou zemí, které nespolupracují v daňové oblasti. Ačkoliv některé státy figurují na obou seznamech, mají oba soupisy různou metodiku i cíle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek