Předseda EP Tajani: Brexit lze posunout maximálně o týdny

11.03.2019
Euroskop, čtk

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani podmínil možné oddálení termínu vystoupení Británie z Evropské unie tím, že odklad bude trvat nanejvýš několik týdnů. Podle něj je také zcela zásadní, aby Spojené království neopustilo unii chaotickým způsobem bez jakékoliv dohody. Tajani to v pátek řekl novinám mediální skupiny Funke Mediengruppe.

„Datum odchodu lze posunout nanejvýš o několik týdnů – z konce března maximálně do začátku července,“ oznámil Tajani. „V každém případě nám musí Britové uvést důvod pro odklad, třeba že potřebují využít tento čas pro předčasné volby nebo nové referendum,“ doplnil šéf parlamentu.

V úterý chce premiérka Theresa Mayová nechat Dolní sněmovnu znovu hlasovat o dohodě o odchodu Británie z EU. Pokud ji parlament opět odmítne, bude ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. A jestliže britští poslanci odmítnou jak brexitovou dohodu, tak brexit bez dohody, budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu odchodu země z EU.

Nyní jde o to „vyhnout se největší chybě: chaotickému brexitu bez smluvního ošetření“, řekl Tajani. „To by byla katastrofa pro britské hospodářství a poškodilo by to nás všechny.“ Podle šéfa EP je však již „zcela nemožné, aby se rozvodová smlouva ještě měnila – a už vůbec ne v otázce Severního Irska“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek