Lídři zemí EU: Řešení brexitového patu musí najít v Londýně

13.03.2019
Euroskop, čtk

Řešení brexitového patu je nyní možné nalézt jen v Londýně. V reakci na odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie, kterou vyjednala s Bruselem premiérka Theresa Mayová, to dnes uvedl francouzský prezidentský palác. Čekat na vývoj situace v Británii je nyní nutné také podle nizozemského premiéra či irského ministra zahraničí. Rakouský kancléř naznačil, že by podpořil krátké odložení termínu brexitu. Možnost, že by Britové hlasovali v květnových volbách do europarlamentu, označil ale za absurdní.

„Řešení patu může být nalezeno jen v Londýně,“ uvedl úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Francie lituje (výsledku) dnešního hlasování,“ stojí rovněž v prohlášení. Francouzská reakce zároveň obsahuje upozornění, že Paříž by nemohla „v žádném případě akceptovat odložení (termínu brexitu) bez alternativní, věrohodné strategie ze strany Spojeného království“.

Zklamání nad výsledkem dnešního hlasování vyjádřil také irský ministr zahraničí Simon Coveney. Právě otázka budoucího režimu na hranici mezi Británii a jeho zemí byla hlavním sporným bodem již podruhé odmítnuté vládní brexitové dohody. „Musíme být trpěliví a klidní a umožnit, aby proces ve Westminsteru nabral svůj směr,“ uvedl s odkazem na sídlo britského parlamentu.

„Věrohodné a přesvědčivé zdůvodnění“ žádá pro případný souhlas s odkladem termínu brexitu také nizozemský premiér Mark Rutte, který rovněž zdůraznil, že řešení současného patu „musí přijít z Londýna“.

Plánovaný termín brexitu se nebezpečně přibližuje

Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze se „nebezpečně“ přiblížil datum odchodu Británie z EU, aniž by bylo cokoli dohodnuto. Podle současných plánů by mělo Spojené království Unii opustit 29. března, tedy za 17 dní. Kurz je podle svých slov otevřený možnosti odložit brexit o několik týdnů, nemůže to podle něj ale zasáhnout do voleb do Evropského parlamentu, které se budou konat na konci května. „Účast Británie na volbách do Evropského parlamentu by byla absurdní,“ řekl.

Zklamání nad výsledkem dnešního hlasování vyjádřila i řada dalších evropských politiků včetně španělského premiéra Pedra Sáncheze. Předseda finské vlády Juha Sipilä uvedl, že „na straně EU se udělalo vše, co bylo možné, aby se dosáhlo dohody“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek