Britský parlament bude hlasovat o krátkém odkladu brexitu

14.03.2019
Euroskop, čtk

Britská Dolní sněmovna dnes bude hlasovat o odkladu vystoupení z Evropské unie do 30. června, stávající termín počítá s odchodem 29. března. Tento krátký odklad bude podle předsedy sněmovny Johna Bercowa možný jen tehdy, když parlament do 20. března podpoří dohodu, kterou již dvakrát odmítl, naposledy v úterý. Ve středu parlament hlasoval proti brexitu bez dohody za všech okolností.

Premiérka Theresa Mayová ve středu po hlasování, které odmítlo brexit bez dohody, prohlásila, že se parlament musí rozhodnout, jak dále pokračovat. Pokud nechce brexit bez dohody a ani dohodu, kterou dojednala, tak je možné zvolit delší odklad brexitu. To by ale znamenalo účast Británie ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v květnu.

Mayová rovněž nevyloučila ani vypsání druhého referenda, což by ale podle ní znamenalo, že Británie nakonec v EU zůstane.

Podle předsedy opozičních labouristů Jeremyho Corbyna je nyní odklad brexitu nevyhnutelný, ale tento krok bez jasného cíle není řešením. Poslanci by měli převzít nad brexitem kontrolu, dodal Corbyn s tím, že se bude snažit najít v Dolní sněmovně kompromis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek