EU finišuje s vlastními přípravami na brexit, i ten bez dohody

18.03.2019
Euroskop, čtk

Jen pár dní před tím, než britská premiérka Theresa Mayová velmi pravděpodobně požádá 27 svých evropských kolegů o odklad brexitu, vrcholí v EU přípravy na možnost, že Británie nakonec 29. března z Unie odejde bez dohody, která by takový krok upravovala. Vlivný generální sekretář Evropské komise Martin Selmayr dokonce v týdnu na jednání s velvyslanci členských zemí uvedl, že „akcelerovat přípravy“ už není nutné, protože sedmadvacítka v zásadě připravena je.

V přípravách na brexit bez dohody, především ve snaze zmírnit následný chaos a negativní hospodářské dopady takové situace, předložila od konce loňského roku Evropská komise státům bloku celkem 19 legislativních návrhů. Většina z nich už byla schválena, další jsou podle diplomatů i lidí z Evropské komise „na dobré cestě“. Upravují například oblasti jako je letecká, silniční či železniční doprava, finanční služby, cla a vývoz zboží a podobně.

Největší komplikace paradoxně nastaly u dokumentu, který má zajistit krátkodobé bezvízové cestování, do kterého Španělsko k nelibosti britské strany dokázalo prosadit označení Gibraltaru jako britské kolonie. Kromě toho komise předložila přes dvě desítky nelegislativních dokumentů, tedy nejrůznějších delegovaných aktů, prováděcích nařízení a rozhodnutí.

Tato z evropské strany jednostranně přijímaná opatření jsou mnohdy podmíněna zrcadlovým přístupem Londýna. Komise zároveň opakovaně zdůrazňuje, že ani dohromady nemohou tato opatření žádným způsobem nahradit podobu brexitu tak, jak ji popisuje 585 stran připravené dohody o spořádaném britském vystoupení.

Ve snaze pomoci hlavním městům s přípravou na případný brexit bez dohody Evropská komise do členských zemích v minulých týdnech vyslala speciální misi vedenou Selmayrovou zástupkyní Céline Gauerovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek