EU bude trestat evropské strany za zneužívání osobních údajů

19.03.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie dnes před nadcházejícími květnovými volbami do Evropského parlamentu přijala nová pravidla, kterými chce zabránit zneužívání osobních údajů evropskými politickými stranami. V případě porušení tohoto opatření budou strany potrestány pokutou a také zastavením finanční podpory z unijního rozpočtu.

Na dnešním jednání se Rada pro všeobecné záležitosti, která rovněž připravuje unijní summit na konci týdne, shodla na změně pravidel z roku 2014. Schválená úprava umožní pokutovat evropské politické strany a nadace, které se porušováním pravidel ochrany údajů pokusí ovlivnit výsledky voleb do europarlamentu.

Sankce, které ukládá Úřad pro evropské politické strany a evropské politické nadace, budou činit pět procent rozpočtu dotčeného hnutí. V nadcházejícím roce navíc potrestaná strana či nadace nedostanou žádné finance z unijního rozpočtu.

Volby evropských poslanců se budou konat v rozmezí čtyř dnů od čtvrtka 23. května do neděle 26. května. V největším počtu unijních zemí se bude hlasovat v neděli, přičemž nejdéle budou volební místnosti otevřeny podle informací z Evropského parlamentu v Itálii, a to až do 23:00 SELČ. Teprve poté bude možné výsledky hlasování zveřejňovat. V Česku se jako v jediné z unijních zemí bude hlasovat ve dvou dnech, a to 24. a 25. května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek