Březnový summit EU má řadu témat, dominovat ale bude brexit

20.03.2019
Euroskop, čtk

Britský odchod z Evropské unie nebude ve čtvrtek a v pátek jediným tématem pravidelného březnového summitu EU, ačkoliv brexitové zmatky nyní přípravám vrcholné schůzky v Bruselu dominují. Prezidenty a premiéry unijních zemí, včetně šéfky britské vlády Theresy Mayové, ale čekají i diskuse o způsobech, jak v EU podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst, o boji se změnami klimatu či za jiných okolností ostře sledovaná diskuse o „celkových vztazích s Čínou v globálním kontextu“. Vrcholné setkání EU-Čína se totiž uskuteční 9. dubna.

Návrh závěrů summitu, který má ČTK k dispozici, v jednom odstavci připomíná také pět let starou a z pohledu EU nelegální ruskou anexi Krymu. „EU opět zdůrazňuje, že ji neuznává a že dál odsuzuje toto porušení mezinárodního práva, které zůstává přímou výzvou mezinárodní bezpečnosti,“ uvedou koncem týdne v závěrech schůzky premiéři a prezidenti zemí Unie.

Jejich diskusi o jiných tématech než je brexit naplánoval v tuto chvíli předseda jednání Donald Tusk na čtvrteční večer. Summit má totiž po pravidelném krátkém setkání s předsedou europarlamentu Antoniem Tajanim začít právě debatou lídrů 27 zemí o brexitovém dění. Je možné, že už ve čtvrtek summit EU27 schválí nějakou podobu odkladu brexitu.

Diplomaty předjednané závěry obsahují i část týkající se unijního úsilí zajistit v květnu spravedlivé a svobodné volby do Evropského parlamentu, tedy potřeby řešit „vnější i vnitřní“ aspekty související s dezinformačními kampaněmi. Summit by měl internetové firmy vyzvat, aby dodržovaly kodex, který v souvislosti s fenoménem „fake news“ dohodly s Evropskou komisí. O dezinformacích chtějí premiéři a prezidenti znovu jednat v červnu, tedy poté, co se eurovolby uskuteční.

V pátek čeká šéfy států a vlád všech unijních zemí setkání s premiérkami Islandu a Norska a premiérem Lichtenštejnska při příležitosti 25. výročí vzniku Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek