Tusk: Krátký odklad brexitu bude možný po schválení dohody

21.03.2019
Euroskop, čtk

V případě, že britský parlament podpoří předjednaný text dohody o spořádaném britském odchodu z EU, je krátký odklad brexitu možný, myslí si předseda Evropské rady Donald Tusk. V první veřejné reakci na dopis s žádostí o odklad brexitu z 29. března na 30. června, který mu ve středu adresovala britská premiérka Theresa Mayová, ale Tusk upozornil, že tento navržený termín vytváří sérii otázek právní a politické povahy.

O věci podle něj budou ve čtvrtek jednat na summitu šéfové států a vlád ostatních 27 zemí unie. Z Tuskových slov před novináři bylo zřejmé, že šéf vrcholných unijních schůzek nepočítá s přímým potvrzením žádosti britské premiérky už ve čtvrtek.

Tusk totiž uvedl, že pokud bude už dvakrát odmítnutá dohoda v příštích dnech v britském parlamentu nakonec potvrzena, nepředpokládá svolání mimořádného summitu. Potřebné právní kroky k krátkému odkladu brexitu bude totiž podle něj možné udělat písemnou procedurou.

Předseda vrcholných schůzek EU ale také doplnil, že pokud to bude potřeba, nebude váhat a premiéry a prezidenty společenství do Bruselu pozve na zvláštní jednání ještě v příštím týdnu. „V této chvíli mimořádnou Evropskou radu nepředpokládám,“ poznamenal.

Tusk krátce před svým vystoupením pro tisk hovořil s Mayovou telefonicky. Jeho pohled je také důsledkem konzultací s šéfy států a vlád zemí EU, které vedl v minulých dnech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek