V Evropě se demonstrovalo proti reformě autorského práva

25.03.2019
Euroskop, čtk

Demonstrace na protest proti plánované reformě autorského práva se dnes uskutečnily v řadě evropských zemí. Za „záchranu internetu“ vyšli především mladí lidé do ulic například v Rakousku, Polsku nebo Portugalsku. Zdaleka nejpočetnější protesty se ale odehrály v Německu, kde jen v Mnichově demonstrovalo podle policie 40 tisíc a podle organizátorů dokonce 50 tisíc lidí. Proti chystané směrnici o autorských právech na internetu vyšly z iniciativy Pirátské strany protestovat desítky lidí i v desítce českých měst.

V sobotu, tedy tři dny před hlasováním v Evropském parlamentu, účastníci demonstrací požadovali zejména vyškrtnutí sporného článku 13, který internetovým platformám, jako je YouTube, ukládá větší povinnosti – již při načtení souborů by měly ověřit, zda obsah není chráněný autorským právem.

Podle agentury DPA začaly v Německu demonstrace již během dopoledne v Postupimi, Berlíně, Hannoveru, Rostocku, Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších až 40 městech, která ohlásila zapojení do kampaně nazvané „Zachraňte svůj internet“. Spoluorganizátorem demonstrací byl stejnojmenný spolek.

V Česku vyšly do ulic desítky lidí v Praze a krajských městech

Protestní akce byly očekávány například ve Francii, Nizozemsku, Rakousku, Dánsku, Polsku, Rumunsku, Řecku nebo také v Česku. Tam vyšly desítky lidí do ulic v Praze a další desítce měst, mimo jiné v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě nebo Pardubicích. Pod protestní internetovou peticí se už sešlo přes pět milionů podpisů.

Podporu demonstrantům v Německu vyjádřili představitelé sociální demokracie (SPD), Zelených, svobodných demokratů (FDP) či strany Levice. „Filtr při načítání považujeme za špatnou věc,“ uvedla šéfka kandidátky SDP ve volbách do europarlamentu a ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová. Spolková vláda, jíž je SPD členem, přitom na evropské úrovni novelu podpořila.

Evropský parlament bude o návrhu hlasovat zítra

EP bude v úterý hlasovat o novele autorského zákona, která by podle jejích autorů tuto právní oblast měla aktualizovat pro dobu internetového věku. Kompromisní dohodu oznámili vyjednavači EP a členských států Unie v půli února.

Kritici se obávají, že filtr při načítání budou muset použít všechny platformy, které budou povinovány zjišťovat, zda fotografie, videa či hudební nahrávky neporušují autorský zákon. To by vedlo k cenzuře, neboť filtr by blokoval i legální obsah, jako jsou citáty, parodie či satira.

Návrh reflektuje požadavky tvůrců

K reformě zákona o autorských právech vyzvalo v EU 260 nakladatelství, noviny, zpravodajské agentury, rádia, produkční firmy i mediální tvůrci. Požadovaly „spravedlivou účast na obchodu s obsahem, aby se tím zajistil bohatý a rozmanitý internet, v němž budou mít pevné místo informace a kultura“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek