Zástupci regionů EU varovali před pozdním přijetím rozpočtu

06.09.2005

Zástupci regionů členských zemí Evropské unie dnes varovali před následky pozdního přijetí unijního rozpočtového výhledu. Pokud se rozpočet na léta 2007 až 2013 nepodaří schválit do konce letošního roku, může to mít katastrofální politické důsledky.

Zástupci regionů členských zemí Evropské unie dnes varovali před následky pozdního přijetí unijního rozpočtového výhledu. Pokud se rozpočet na léta 2007 až 2013 nepodaří schválit do konce letošního roku, může to mít katastrofální politické důsledky a zmaří to šance podpořit ekonomický růst i nová pracovní místa, uvedli dnes ve společném prohlášení s komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübnerovou.
„Čas jde proti nám. Každý měsíc zpoždění ve schválení finančního kompromisu dále ohrožuje včasné přípravy programů po roce 2007,“ uvedla Hübnerová. Čím déle podle ní bude muset unie čekat na nové programy, tím déle bude čekat i na přínosy v podobě nových pracovních míst a vyššího ekonomického růstu.
Silná slova volil také starosta francouzského přístavu Dunkerque a šéf socialistů ve Výboru regionů Michel Delebarre. Podle něj by neschopnost dohody na rozpočtu vymazala úsilí desítek let v pomoci regionům, které potřebují podobně jako ten jeho průmyslovou obnovu. „Nemůžete otočit vývoj v regionu za šest let. Potřebujete financování po delší dobu,“ uvedl. Podle jeho krajana a bývalého předsedy Výboru regionů Jacquese Blanka by byla katastrofa, pokud by politika soudržnosti dospěla ke konci.
Rozpočet měl být podle původních představ politiků EU schválen již v červnu za předsednictví Lucemburska. Neústupnost některých zemí však dohodě zabránila a protože to byl po odmítnutí euroústavy již druhý zásadní neúspěch v krátké době, začali někteří komentátoři a politici ve vypjaté situaci hovořit o krizi unie.
Předsedající Velká Británie však ubezpečuje, že přijetí rozpočtu je pro ní jednou z klíčových priorit. Právě Britům dávala řada politiků za vinu, že lpěním na své slevě z rozpočtu a tvrdým požadováním omezení zemědělských dotací způsobili červnový krach jednání. O snaze kabinetu Tonyho Blaira dosáhnout shody přesvědčoval zástupce regionů i britský ministr pro místní rozvoj Phil Woolas. „Stejně jako každý členský stát máme své národní zájmy, ale naším cílem je rozpočet EU, který bude efektivní a férový,“ řekl.
Na přijetí rozpočtu do konce roku naléhají i představitelé zemí visegrádské čtyřky, včetně České republiky. Na konci září se kvůli tomu chtějí čeští, slovenští, polští a maďarští politici sejít v Praze, aby před podzimním neformálním summitem EU v Londýně sladili svá stanoviska.

Sdílet tento příspěvek