Výbor EP potvrdil změny, které se týkají dvojí kvality potravin

03.04.2019
Euroskop, čtk

Po úterním souhlasu příslušného výboru europarlamentu je téměř ve finále snaha prosadit, aby skončil prodej stejně označených potravin či výrobků s neodůvodněným různým složením v různých zemích EU. Vývoj přivítala Evropská komise, spokojena ale naopak není česká europoslankyně z ČSSD Olga Sehnalová, která se věcí dlouho zabývá.

Členské státy s kompromisní podobou nových pravidel ochrany spotřebitelů v unii, která také například posilují jejich práva při nakupování na internetu či výrazně zvyšují případné pokuty, prozatímně velkou většinou souhlasily už na konci března.

Nyní členské země musí věc formálně potvrdit a text, který by se tak už neměl měnit, ještě čeká závěrečné schválení v plénu europarlamentu. To by se mělo odehrát na poslední schůzi stávajícího složení EP 16. dubna ve Štrasburku. Na převedení novinky, která by měla také ztížit život agresivním podomním prodejcům, poté budou mít členské země dva roky do své vlastní legislativy.

Sehnalová: Text de facto legalizuje dvojí kvalitu

S jeho výslednou podobou pravidel ale není spokojena Olga Sehnalová z ČSSD, která na problematiku shodně vypadajících, ale méně kvalitních výrobků prodávaných především ve východních členských zemích unie, upozorňovala dlouhodobě. „Je to zklamání a de facto legalizace dvojí kvality. Já se s tím textem určitě smířit nehodlám,“ řekla v úterý ČTK.

Věc je podle ní možné zvrátit, pokud pro takový postup bude hlasovat většina poslanců. Pravděpodobné to ale příliš není, úterní potvrzení kompromisní podoby nových pravidel v klíčovém parlamentním výboru pro ochranu spotřebitele dopadlo 21 ku sedmi ve prospěch textu.

Rozhodnutí výboru naopak uvítala česká komisařka pro spravedlnost, rovné příležitosti a ochranu spotřebitele Věra Jourová. „Dny dvojího metru na jednotném trhu jsou sečteny. Spotřebitelé by již neměli být uváděni v omyl vydáváním různých výrobků za stejné výrobky. Obchodníky, kteří budou v podvádění pokračovat, čekají vysoké sankce,“ uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek