EK bude jednat, pokud vláda v Rumunsku naruší právní stát

03.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská komise nebude váhat s využitím nástrojů, které má k dispozici, pokud rumunská vláda rychle neobnoví reformy posilující právní stát a naopak udělá kroky, které by tamní soudní systém narušovaly. Novinářům to dnes řekl první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Rumunsko je v první polovině letošního roku předsednickou zemí EU.

„Chtěl bych varovat před každou vládní akcí, která by narušila rumunské soudnictví vytvořením systémové faktické beztrestnosti pro držitele vysokých státních úřadů odsouzených za korupci,“ prohlásil Timmermans. Podobný vývoj by podle něj přinutil komisi k rychlému zákroku.

Rumunská vláda zvažuje návrh, který by zneplatnil stovky korupčních případů, jež se dotýkají i vysokých činitelů. Týkat by se měl také předsedy vládnoucí Sociálnědemokratické strany Livia Dragney, který by se rád postavil do čela vlády. Byl však už dvakrát soudem uznán vinným z trestných činů, což mu podle zákonů nastoupení do úřadu předsedy kabinetu zcela znemožňuje.

S kabinetem, který nyní vede Viorica Dancilaová, se podle Timmermanse podařilo začít dialog na pracovní i politické úrovni. „Několikrát jsme se v minulých dvou měsících sešli a opakovaně si telefonovali,“ uvedl místopředseda Komise s tím, že EK rumunskou vládu upozornila na více než 40 konkrétních problémů, které ohledně právního státu s Rumunskem má.

Znovu podle něj začaly technické diskuse na provádění takzvaného Mechanismu pro spolupráci a ověřování, v němž je Rumunsko společně s Bulharskem posuzováno od svého vstupu do EU v roce 2007.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek