Summit asi odloží brexit na nutnou dobu, datum dohodnou lídři

10.04.2019
Euroskop, čtk

Summit Evropské unie umožní odklad britského odchodu z EU „jen na nezbytně nutnou dobu“ a rozhodně ne déle než do zatím nedomluveného konkrétního data. To ale určí až přímo šéfové států a vlád 27 ve středu večer na mimořádném setkání v Bruselu. V návrhu závěrů jejich schůzky, zatím totiž cílové datum chybí.

V případě, že v době, po kterou bude brexit odložen, by britský parlament potvrdil už třikrát odmítnutou dohodu o spořádaném odchodu z EU, opustí Británie Unii k prvnímu dni následujícího měsíce, měl by rozhodnout summit. Pokud by ale Británie byla členskou zemí EU k 22. květnu a neuspořádala by evropské volby, odešla by následně z EU k 1. červnu, mělo by se také rozhodnout na vrcholné schůzce. Odklad brexitu totiž podle dokumentu, do kterého měla ČTK možnost nahlédnout, nesmí „podkopat standardní fungování evropských institucí“.

Šéfové států a vlád 27 zemí evropského bloku také opět zopakují, že není možné otevírání samotného textu této dohody, která upravuje základní okolnosti brexitu, jako je finanční vyrovnání, práva občanů či režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Dohoda také zavádí přechodné období, v němž mají obě strany jednat o budoucích vztazích.

EU zřejmě svolí k úpravě textu politické deklarace o budoucnosti

O budoucnosti bude možné jednat právě až v přechodném období, kdy už Británie nebude členskou zemí, v řadě ohledů se ale pro firmy ani občany nic nezmění. Ohledně podoby budoucích vztahů by měl dát summit najevo, že EU27 je připravena – pokud se vyvine pozice britské strany – upravit text už domluvené politické deklarace, která popisuje, jak si obě strany společně budoucnost představují.

Navržený text závěrů středečního summitu také připomíná britský závazek jednat v „tomto jedinečném období“ konstruktivně, odpovědně a v duchu upřímné spolupráce. Británie by se proto měla zdržet jakýchkoliv kroků, které by mohly ohrozit cíle Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek