Mayová se snažila získat podporu Macrona pro odklad brexitu

10.04.2019
Euroskop, čtk

Po Berlínu v úterý britská premiérka Theresa Mayová navštívila i Paříž, kde jednala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem ve snaze získat podporu pro odklad britského vystoupení z Evropské unie. Downing Street po schůzce zveřejnila jen obecně formulované prohlášení, že premiérka Macrona informovala o vývoji brexitových rozhovorů s opozičními labouristy. Ujistila jej také, že její vláda dělá vše pro to, aby se vyhnula účasti Británie v evropských volbách.

Macron před několika dny prohlásil, že EU nemůže být trvale rukojmím politické krize ve Spojeném království. Londýn vyzval, aby konečně přišel s nějakým plánem, nebo jej na konci týdne čeká odchod z EU bez dohody, jejíž ratifikace se zadrhla v britském parlamentu.

Nejmenovaný činitel Elysejského paláce ale už odpoledne řekl agentuře Reuters, že Francie se nestaví proti odkladu, nicméně rok, o němž se v této souvislosti mluví, považuje za příliš dlouhý. Dodal, že v případě dlouhého odkladu by byly potřeba „velmi silné záruky“, že se Británie jako vystupující stát nebude podílet na klíčových rozhodnutích EU, jako je například volba nového šéfa Evropské komise nebo rozpočet.

Sedmadvacítka podle tohoto představitele může rovněž v případě dlouhého odkladu požadovat prověrky, zda Británie plní své závazky nebo nemaří unijní rozhodovací proces.

Mayová minulý týden požádala o odklad termínu brexitu do 30. června. O její žádosti budou ve středu v Bruselu na summitu rozhodovat prezidenti a premiéři sedmadvacítky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek