Politico: Populisté před volbami do EP zaplavují sociální média

11.04.2019
Euroskop, čtk

Nezanedbatelnou část diskuse na sociálních sítích před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP) opanuje prostřednictvím horečného zveřejňování příspěvků malý počet uživatelů a účtů nakloněných populistickým stranám. Vyplývá to z průzkumu společnosti Alto Analytics, na který ve středu upozornil server Politico.

V Německu, Francii, Španělsku, Itálii a Polsku méně než 0,1 procenta uživatelů, kteří souzní například s německou protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD) nebo španělskou krajně pravicovou stranou Vox, vytváří kolem deseti procent obsahu, který se týká nadcházejících evropských voleb.

Společnost Alto Analytics, která se zabývá zpracováním velkých objemů dat a umělou inteligencí, analyzovala příspěvky na twitteru, facebooku, instagramu, na serveru YouTube a na dalších podobných platformách. Horečná aktivita jmenovaných účtů umocnila protiimigrační a protestní názory a protlačila je do hlavního proudu debat.

Mnoho z těchto účtů zveřejnilo stovky příspěvků denně. Některé z nich jsou patrně automatizované a jejich cílem je zvýšit dosah zpráv krajní pravice. Analytici si hranici neobvyklé aktivity stanovily na 29 či více příspěvků denně v Německu, přes 38 v Itálii, více než 39 v Polsku, přes 52 ve Francii a více než 54 ve Španělsku.

Hrozí riziko manipulace diskuze před volbami

Fakt, že tak malý počet účtů dokáže nějaké politické sdělení nebo postoj takovou měrou posílit, vzbuzuje obavy z možné manipulace diskuse na internetu, píše Politico.

Populistické skupiny snáze šířily a umocňovaly své zprávy na internetu ve Francii, Německu a ve Španělsku, kde protestní a krajně pravicové strany za posledních 18 měsíců posílily.

Například ve Francii 0,13 procenta uživatelů sociálních médií vytvořilo 11,1 procenta obsahu. V průměru denně jeden takový uživatel zveřejnil přes 52 příspěvků, tedy zhruba dva za hodinu. U více než poloviny z těchto účtů badatelé zjistili, že jsou napojené na krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek