EU žádá ukončení kybernetických útoků, dění sleduje s obavami

15.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie a její členské státy v pátek vyzvaly „příslušné aktéry“, aby přestali s nepřátelským počítačovými útoky. V prohlášení pro média to napsala šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Rostoucí počet činností snažících se podrývat celistvost, bezpečnost a hospodářství Unie sleduje osmadvacítka podle ní s obavami.

Zneužívání informačních a komunikačních technologií by podle prohlášení mohlo spustit stupňující se vývoj s rostoucím rizikem konfliktu. Mogheriniová upozornila mimo jiné na vzrůstající počet krádeží duševního vlastnictví právě s využitím počítačové techniky.

Evropská komise (EK) na možná nebezpečí související s kyberútoky už upozorňovala v minulých měsících, především v souvislosti s blížícími se květnovými volbami do Evropského parlamentu. Pokusy o narušování voleb s využitím počítačových sítí v minulých letech už některé evropské země zaznamenaly, opakovaně přitom poukazovaly, že podobné aktivity mají původ v Ruské federaci. Dnešní prohlášení žádnou konkrétní zemi neuvádí.

Spolupráce mezi EU a členskými zeměmi posiluje

Unie a její členské země, které v této oblasti v poslední době intenzivněji spolupracují, dění v kyberprostoru podle pátečního prohlášení sledují trvale a vyhodnocují důsledky pro Evropskou unii jako takovou, ale i pro její zahraniční a bezpečnostní politiku.

„Jsme odhodláni učinit kroky k neutralizování takových nepřátelských činností a hodláme za tímto účelem posílit spolupráci s mezinárodními partnery,“ upozornila Mogherinová. Kyberprostor musí podle ní zůstat otevřený, stabilní a bezpečný. Počítačová bezpečnost je jednou z několika oblastí, v nichž Unie začala v posledních letech úzce spolupracovat především se Severoatlantickou aliancí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek