Německo prodlužuje o další půlrok kontroly na hranici s Rakouskem

15.04.2019
Euroskop, čtk

Německo o dalšího půl roku prodlouží kontroly na hranicích s Rakouskem, protože se je stále snaží ilegálně přejít vysoký počet lidí, uvedla agentura DPA. O prodloužení hraničních kontrol informovalo i Dánsko, podle kterého je teroristická hrozba pro zemi stále vážná.

Berlín informoval Evropskou komisi, že německé úřady mezi loňským listopadem a letošním únorem zaznamenaly měsíčně okolo 950 případů ilegálního překročení hranice. Německo upozorňuje, že je třeba počítat s případným zesílením proudu migrantů přes východní Středomoří a přes Balkán.

Po nynějším prodloužení bude Německo kontroly na hranicích s Rakouskem provádět do 11. listopadu. Začalo s nimi na podzim 2015, kdy se desetitisíce migrantů vydaly z Balkánu na cestu do západní Evropy. Německo je stejně jako Česko nebo Slovensko členem schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Podle DPA Evropská komise potvrdila, že informace ohledně prodloužení hraničních kontrol od Německa a Dánska dostala. Vyrozuměla ji o tom také Francie a Rakousko. Kontroly na svých hranicích provádí i Švédsko a Norsko, které ovšem není členem EU. Brusel dlouhodobě tlačí na členské státy schengenského prostoru, aby hraniční kontroly neprodlužovaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek