Europoslanci podpořili vznik evropského obranného fondu

23.04.2019
Euroskop, čtk

Vznik Evropského obranného fondu (EDF), který by měl po roce 2020 z unijních peněz podporovat inovace a rozvoj evropského obranného průmyslu, ve čtvrtek na své poslední řádné schůzi před květnovými volbami podpořil Evropský parlament. Europoslanci také doporučili, aby fond disponoval rozpočtem okolo 13 miliard eur (skoro 334 miliard Kč), o přesné finanční částce pro roky 2021 až 2027 se ale rozhodne až v debatách o podobě příštího dlouhodobého rozpočtu unie letos na podzim.

Celkem 328 europoslanců ve čtvrtek částečnou dohodu dosaženou s členskými zeměmi podpořilo, 231 bylo proti a 19 se zdrželo. O konečné podobě pravidel, na jejichž základě by měl fond v rámci příštího dlouhodobého unijního rozpočtu vzniknout, už bude vyjednávat nový europarlament.

Vznik fondu navrhla Evropská komise v rámci debat o příštím dlouhodobém rozpočtu unie a diskusí o posilování evropských obranných schopností loni v létě. Podporovat by měl rozvoj evropských obranných produktů od výzkumu přes prototypy až po příslušné certifikační procesy s důrazem na malé a střední firmy.

Projekty, které by EDF podporoval, by měly zohledňovat v první řadě obranné priority, na nichž se státy EU dohodly v rámci evropské společné zahraniční a bezpečnostní politiky, ale také s přihlédnutím k dalším prioritám, například v rámci NATO.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek