Konzervativci tlačí na Mayovou, aby oznámila datum odchodu

24.04.2019
Euroskop, čtk

Poslanci britské vládní Konzervativní strany opět tlačí na premiérku Theresu Mayovou, aby oznámila datum svého odchodu z funkce. Podle úterní zprávy listu The Telegraph konzervativní poslanci předsedkyni vlády řekli, že jí 12. června z funkce odvolají, pokud do té doby sama nestanoví termín odchodu. Tým premiérky Mayové se v úterý po velikonoční pauze opět sejde s opozičními labouristy, aby jednal o dalším brexitovém plánu.

Podle pravidel Konzervativní strany nyní není možné Mayovou donutit k odchodu z funkce, neboť jedno stranické hlasování o nedůvěře v prosinci přečkala, a je tak na dvanáct měsíců před dalším chráněna. Podle The Telegraph je ale příslušný stranický výbor připraven změnit pravidla, pokud to bude nutné. Sejít se má k debatě o změně pravidel výbor ještě dnes večer.

Premiérka Mayová se v úterý mezitím účastnila prvního zasedání vlády po velikonoční pauze. Po přestávce opět začala i jednání vládního týmu s opozičními labouristy, jejichž cílem je najít východisko z brexitové krize. Průlom ale nepřinesla.

Británie měla původně Evropskou unii opustit 29. března, neodešla ale ani po odkladu termínu na 12. dubna. Mimořádný summit zemí EU umožnil Británii setrvat v EU do 31. října s tím, že může odejít dříve, pokud se podaří v parlamentu prosadit loni vyjednanou brexitovou dohodu.

Mayová by chtěla dohodu, kterou poslanci již třikrát odmítli, parlamentem protlačit do 22. května, aby se Británie nemusela účastnit voleb do Evropského parlamentu. Na ty se připravuje stále více stran. Po Straně pro brexit europoslance Nigela Farage chce dnes kampaň oficiálně zahájit i Změna pro Spojené království. Strana, kterou vytvořilo jedenáct poslanců po svém odchodu z Konzervativní i Labouristické strany, se označuje za „přirozený domov“ lidí, kteří si přejí setrvání Británie v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek