Separatisté žádají po EU prověření právního státu ve Španělsku

06.05.2019
Euroskop, čtk

Část katalánských separatistů v čele s expremiérem tohoto španělského autonomního regionu Carlesem Puigdemontem chce, aby EU zahájila vůči Španělsku stejnou proceduru ohledně stavu právního státu, jakou unie vede vůči Polsku a Maďarsku. Příslušnou iniciativu představili zástupci katalánských separatistů ve čtvrtek v Bruselu spolu s občany šesti unijních zemí.

Žádost je adresovaná Evropské komisi (EK), která má nyní dva měsíce nato, aby rozhodla, zda žádost zaregistruje. Pokud tak učiní, musí autoři petice do roka sehnat milion podpisů občanů sedmi zemí EU. Poté bude opět na EK, zda petici vyhoví, což se ale podle deníku El País zřejmě nestane.

Separatisté svou žádost zdůvodňují tím, že španělský stát podle nich opakovaně porušil v případě Katalánců základní občanská a politická práva. V žádosti se též uvádí, že španělské soudy jsou zpolitizované. Jako jeden z příkladů zmiňuje dokument podle deníku La Vanguardia nedávné zamítnutí kandidatury do voleb europoslanců třem katalánským politikům, včetně Puigdemonta, kteří pobývají od roku 2017 mimo Španělsko. Doma jim hrozí zatčení kvůli obvinění ze vzpoury za referendum o nezávislosti Katalánska.

„Nastal čas ukázat sílu občanů,“ komentoval v Bruselu Puigdemont akci nazvanou Evropská občanská iniciativa. Podle něj cílem této iniciativy není nezávislost Katalánska, ale respektování právního státu. Žádost k Evropské komisi podepsali občané sedmi unijních zemí, jak stanoví pravidla. Za Španělsko to udělala Katalánka Elisenda Paluzieová, šéfka separatistické organizace Katalánské národní shromáždění (ANC).

Deník El País připomněl, že představitelé unijních institucí, včetně EK, se v roce 2017, v době vyhrocení katalánského krize, postavili proti separatistům, a tedy na stranu Madridu. Podobně se vyjádřil i minulý měsíc místopředseda EK Franz Timmermans, který řekl, že „Španělsko je členskou zemí EU, kde funguje právní stát a kde se plně respektují demokracie i lidská práva“. Podle deníku El País je tedy téměř nulová šance, že by EU zahájila vůči Španělsku onu proceduru podle článku sedm lisabonské smlouvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek