Lídři 27 zemí EU dnes v Sibiu jednají o budoucnosti bloku

09.05.2019
Euroskop, čtk

Dnešní neformální jednání prezidentů a premiérů 27 zemí Evropské unie v rumunském Sibiu má za cíl ukázat, že EU zůstává i přes britský odchod jednotná a hledí odhodlaně do budoucnosti. Účastníci setkání, které hostí rumunský prezident Klaus Iohannis, by měli schválit deklaraci, v níž šéfové unijních zemí chtějí občanům před evropskými volbami na konci měsíce srozumitelně říct, jaký by podle nich společný evropský blok měl být.

V Sibiu chybí britská premiérka Theresa Mayová. Summit měl být původně první unijní schůzkou po brexitu. I po odložení britského odchodu z unie na konec října se už ale Londýn debat o společné budoucnosti neúčastní.

Diplomaty už předjednaná deklarace je stručný a obecný text zdůrazňující jednotu zemí EU v dobrých i zlých časech, ochranu nejen jejích základních hodnot, ale i jejích občanů a jejich sociálních práv. Představuje také budoucí EU jako sebevědomého hráče na globální scéně, který zajistí budoucnost i novým evropským generacím.

Bude se jednat o prioritách do roku 2024

O tom, jak bude naplňování těchto záměrů v příštích letech konkrétně vypadat, ale diskuse teprve začne. Šéf Evropské rady Donald Tusk přišel se stručným soupisem priorit pro „strategickou agendu EU“ do roku 2024, jejíž finální text chce po dnes začínajících jednáních předložit přibližně za měsíc. Svůj analytický vstup do začínající debaty hlavním městům už před časem nabídla i Evropská komise.

Třetí oblastí, které se dnes summit nevyhne, bude budoucí personální obsazení vrcholných unijních funkcí. Hodně v tomto ohledu bude záležet na výsledku voleb do europarlamentu na konci května, státníci si však názory na to, kdy by podle nich měl být například novým předsedou Evropské komise, nepochybně vymění.

Při jednání, které začne obědem v místním muzeu, bude Českou republiku zastupovat premiér Andrej Babiš.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek