Neformální summit EU v Sibiu

09.05.2019
Úřad vlády, Euroskop

V rumunském Sibiu dnes proběhne mimořádný summit evropských lídrů k budoucnosti EU. Klíčovým tématem jednání bude diskuse o příští strategické agendě, která by měla definovat vodítka dalšího směřování EU v příštím institucionálním cyklu (2019–2024).

V Sibiu předjednaná strategická agenda by měla být posléze oficiálně schválena na formálním zasedání Evropské rady v červnu 2019. Jednání bude zahájeno krátkým obvyklým setkáním s předsedou Evropského parlamentu a následovat bude pracovní oběd k roli EU ve světě. Odpolední plenární zasedání se bude posléze věnovat dalším tématům strategické agendy, včetně bezpečnosti a hospodářských otázek.

Na okraj jednání by lídři měli řešit také personální otázku, tedy prioritně obsazení klíčových institucí EU v kontextu blížících se voleb do Evropského parlamentu. Formálním výstupem summitu by měla být společná deklarace lídrů o budoucnosti EU.

ČR plně podporuje důležitou diskusi o budoucím směřování EU, a chce být na tomto summitu aktivním a konstruktivním aktérem, který přispěje do debaty svými návrhy. Hlavními prioritami ČR pro další činnost EU jsou zajištění bezpečnosti a prosperity v Evropě. Delegaci povede předseda vlády Andrej Babiš.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek