Tusk: Šance, že Británie zůstane v EU, je až 30 %

13.05.2019
Euroskop, čtk

Pravděpodobnost, že Británie nakonec zůstane členem Evropské unie, odhaduje předseda Evropské rady Donald Tusk na 20 až 30 procent. Řekl to v pátek v rozhovoru poskytnutém polskému listu Gazeta Wyborcza. Šéf unijních summitů naznačil, že by Britové o dalším vztahu své země s evropskou sedmadvacítkou mohli rozhodnout opět v referendu.

„Pokud mohlo referendum z roku 2016 změnit rozhodnutí z referenda v roce 1975, proč by se to nemohlo opět změnit?“ uvedl Tusk v rozhovoru. „Nic není nezvratné, dokud lidé věří, že se to dá změnit,“ dodal.

V roce 1975 Britové hlasovali v referendu o setrvání v Evropském hospodářském společenství (EHS), které bylo předchůdcem EU. Jeho členy se přitom stali teprve v roce 1973. Před třemi lety pak hlasovali v referendu o setrvání v Evropské unii. Zatímco v prvním případě vyhráli zastánci členství v EHS, v druhém zvítězili odpůrci členství v EU.

„Skutečná debata o důsledcích brexitu nezačala před nebo během kampaně před referendem (v roce 2016), ale po něm. Dnes by jeho výsledek pravděpodobně vypadal jinak,“ řekl Tusk listu Gazeta Wyborcza. Za paradoxní označil, že plánovaný brexit ve Spojeném království oživil prounijní síly.

„Dnes je šance, že žádný brexit nebude, podle mého názoru asi dvacet až třicet procent. To je hodně,“ uvedl rovněž bývalý polský premiér, který v minulosti často vyjadřoval smutek a zklamání nad rozhodnutím Britů opustit EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek