Spolupráce EU s regionem Sahelu

13.05.2019
Úřad vlády, Euroskop

Jedním z hlavních témat květnového zasedání ministrů zahraničních věcí bude spolupráce EU s regionem Sahelu (státy Burkina Faso, Čad, Mali, Mauretánie a Niger). Oblast představuje pro EU klíčovou oblast strategických zájmů v Africe.

Tento region na jižní hranici arabských severoafrických států čelí v současné době vážným problémům v politické, bezpečnostní, ekonomické či humanitární oblasti, jež mají zásadní dopad na bezpečnost Unie. Země Sahelu jsou transitními oblastmi nelegálních migračních toků do EU ze zdrojových zemí západní Afriky a Afrického rohu.

Evropa proto hledá způsoby, jak sahelskému regionu pomoci těmto výzvám čelit a jak přispět k stabilizaci oblasti. Pro úspěch je nezbytné koordinované úsilí v oblasti bezpečnostní, humanitárně-rozvojové i podpory legitimních, funkčních a efektivních vládních struktur. Integrovanou podporu regionu Sahelu EU poskytuje již od roku 2011, kdy byla přijata Strategie EU pro bezpečnost a rozvoj Sahelu.

African Peace Facility

EU podporuje i regionální síly zemí G5 Sahel Joint Force a prostřednictvím fondu African Peace Facility pokrývá většinu nákladů na jejich operacionalizaci. V jejich rámci v roce 2014 země Sahelu spojily své síly s cílem posílit vzájemnou spolupráci v oblasti bezpečnosti, boji proti teroristickým skupinám a organizovanému zločinu.

Na pondělní zasedání šéfů diplomacií naváže úterní společné jednání s evropskými kolegy z rezortů obrany, jež doplní představitelé zemí skupiny G5 Sahel. Ministři zahraničních věcí také k tématu Sahelu přijmou Závěry Rady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek