Rada pro zahraniční věci ve formátu ministrů obrany

14.05.2019
Úřad vlády, Euroskop

Ministři obrany členských zemí EU své dnešní samostatné jednání zahájí pracovním obědem. Spolu s nimi ke stolu usedne zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoeller a diskutovat budou o spolupráci mezi EU a NATO v oblasti hybridních hrozeb.

Aktuální rozsah spolupráce vychází především ze Společné deklarace EU a NATO podepsané nejvyššími představiteli obou organizací na Varšavském summitu NATO v roce 2016. Ta podtrhla potřebu prohloubení spolupráce obou organizací v sedmi oblastech – mezi ně patří také hybridní válčení.

Z celkových více než sedmi desítek konkrétních aktivit, které aktuálně EU a NATO společně provádí, je jich rovných 20 zaměřených na spolupráci v oblasti hybridních hrozeb. Odborné útvary obou organizací spolu intenzivně spolupracují; jednou za měsíc probíhají prostřednictvím videokonferencí pravidelné diskuse zaměřené na prohloubení situačního povědomí, také dochází k pravidelným diskusím o strategickém výhledu.

K posilování spolupráce EU a NATO v oblasti hybridu efektivně připívá zejména Evropské centrum excelence pro boj s hybridními hrozbami, které sídlí v Helsinkách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek