Mayová chce další hlasování o brexitové dohodě začátkem června

15.05.2019
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá předložit brexitovou dohodu parlamentu k dalšímu hlasování v prvním červnovém týdnu. Po jejím úterním jednání s vůdcem opozičních labouristů Jeremym Corbynem o tom podle britských médií informoval úřad Mayové. Rozhovor lídrů obou stran, které zatím marně hledají kompromis zajišťující schválení smlouvy o vystoupení z EU, označil mluvčí premiérky za „užitečný a konstruktivní“.

Záměrem Mayové je vyjednat s opozicí podmínky britského odchodu z EU tak, aby v Dolní sněmovně získala podporu většiny poslanců. Premiérka chce mít podporu zajištěnu do začátku června, aby mohla v týdnu začínajícím pondělkem 3. června nechat o smlouvě znovu hlasovat.

„Je nezbytné, abychom to udělali v tomto termínu, pokud má Spojené království odejít z EU před letními parlamentními prázdninami,“ uvedl úřad v prohlášení vydaném po schůzce Mayové s vůdcem britské levice.

Jednání s labouristy budou podle Downing Street dnes pokračovat se snahou najít konečný kompromis.

Mayová připouští dočasnou celní unii, nové referendum odmítá

Mayová je podle médií ochotna přistoupit na některé labouristické požadavky a umožnit dočasné vytvoření celní unie mezi Británií a EU. K myšlence nového referenda, kterou podmiňuje svou podporu dohodě značná část labouristů, se však premiérka dosud staví odmítavě.

Dohodu o vystoupení z unie již poslanci třikrát odmítli, počet jejích odpůrců se však postupně snižoval. Pokud bude zahrnovat kompromisy s labouristy, bude proti ní zřejmě hlasovat nemalá část konzervativců Mayové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek